Valg af ismaskine

Hos Gelateria.dk har vi - som nævnt andetsteds - valgt at fokusere på solide kvalitetsmaskiner med indbygget kompressor, fordi vi mener, at det giver dig den bedste oplevelse, både hvad angår selve fremstillingen og det endelige resultat.

Vi har således samlet et bredt udvalg af gode solide og gennemprøvede maskiner fra anerkendte europæiske producenter som Gaggia, Delonghi, Nemox, Musso, der alle giver rigtig god valuta for pengene.

De modeller vi har i sortimentet spænder fra to gode budget maskiner fra Nemox op til de semi- og helprofessionelle maskiner fra Musso.

  • Nemox spænder fra budgetudgaverne Grand og Chef 2200, henover klassikerne Gelaltissimo Classic og Exclusive, til de mere avancerede Pro 1700, K-Tech og topmodellerne Chef 2500 og Tuttogelato, alle gennemprøvede maskiner i super kvalitet.
  • Delonghi maskinerne adskiller sig fra de øvrige ved at have en lidt anden teknologi omkring røremekanismen og kølesystem, samt at køre med lidt højere omdrejninger.
  • Musso er i en kategori for sig. Musso er til "feinsmeckeren", der søger det optimale til hjemmebrug.
  • Koenig er et tysk kvalitetsmærke som fremstiller gode ismaskiner, der er prisbillige ift. det de kan. Her er god "value for money".

Der er i alle tilfælde tale om god gennemprøvet teknik, og i realiteten er det ganske få detaljer, der adskiller de enkelte maskiner/producenter. Alle de nævnte maskiner har indbygget kompressor og de fleste har udtagelig skål, som letter rengøring og tillader opbevaring eller videre nedkøling i fryseren, så valget af maskine er i sidste ende op til den enkeltes smag og pengepung.

Du kan læse mere om de enkelte maskiner og de tekniske data ved at vælge 'vis' under produkterne.

Løs skål eller indbygget skål

Det er vores opfattelse, at der hersker lidt forvirring omkring brugen af indbygget- kontra ekstra skål, som nogle maskiner leveres med. Den enkle forklaring er, at man som udgangspunkt laver sin is, i den indbyggede skål.
Med flere af maskinerne følger der en ekstra, løs skål med, det er en tynd aluminiums skål, som passer ned i den indbyggede skål.

Fordelen ved at anvende en ekstra skål er, at den er let at tage op med indhold, når isen er færdig, og kan bruges til at servere i, eller sætte i fryseren. Det er selvsagt nemmere at rengøre en løs skål i forhold til den indbyggede, hvilket også er en fordel.

Kontaktvæske

Til gengæld er det nødvendigt at bruge en form for kontaktvæske mellem den indbyggede- og ekstra skålen for at lede kulden maksimalt fra kompressoren, det duer ikke, hvis der er lidt luft mellem de to skåle, fordi luft leder kulden relativt dårligt, hvilket forøger produktionstiden eller vanskeliggør fremstiling af isen.Manglende brug af kontaktvæske kan også betyde, at den løse skål fryser fast i den indbyggede skål.

Som kontaktvæske kan anvendes enhver form for alcohol eller en kraftig saltopløsning, som ikke fryser. Argumentet for udelukkende at anvende den indbyggede skål er således, at man dels slipper for at 'bøvle' med kontaktvæske men også, at produktionen i den faske skål er bedre, idet indfrysningen sker hurtigere og mere jævnt.

Jeg håber, at det kaster lidt lys over de to muligheder, ellers er du velkommen til at ringe eller skrive, hvis noget er uklart. Som nævnt leveres de fleste maskiner med en ekstra skål som standard, så man kan prøve sig lidt frem, om hvorvidt man synes, at det er en fordel at arbejde med den eller ej.

I denne forbindelse skal det nævnes at Musso ikke tilbyder muligheden for ekstra skåle.