Italiensk is | Italienske istyper

Gelato mantecato (Mælkeis)

Denne is er den mest udbredte og dem som vi alle kender. Alle issorter som er basseret på en grundopskrift med mælk, sukker og æggeblomme, tilhører denne gruppe af is. For at opnå de forskellige smage tilsættes forskelliges smagsstoffer til grundopskriften, og dermed opnår man de individuelle is.

Gelato perfetto (parfait)

Forskellen på denne og Gelato mantecato er, at der anvendes fløde i stedet for mælk. Dermed får man denne forfinede is-delikatesse, som smelter på tungen.
Der smagssættes på sammen måde som ved Gelato mantecato.

Sorbetto (frugtis)

Ved tilberedning af sorbet, bruges der ikke mælkeprodukter og æg. Denne meget kaloriefattige is består istedet af "vandis", som indeholder frugtsaft, frugtpurré, stykker af frugt, sukkerlage, vin, spiritus, sukker og andre smagsbærere.

Bomba (isbombe)

En isbombe er sammensat af is med forskellige smage. Den mest kendte er nok "regnbueis" som består af jorbær- vanilie- og chokoladeis. 

En isbombe kan også indeholde forskellige istyper. For eksempel kan man godt kombinere Gelato perfetto med Sorbetto for at gøre isen mere let.

På Secilien fremstiller man helt overdådige isbomber og de betegnes som "Cassata Gelato"

Frullato

Denne dejlige is, er en form for milkshape. Her kombineres iskold mælk med frugt eller fugtis.

Frappé

Man kan jo diskutere om dette er en is eller en drink / drik. Den består af iskold vanilie- eller kaffemælk som hældes over knust is.

Granita

En granita er frosset syrlig frugtsaft, sukkerlage, eller sort kaffe, som efterfølgende er knust. Den ultimative forfriskning.